OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI treballa per consolidar el projecte FRUHPH, vins de més qualitat i millor conservació sense additius

Carles Gala,

El sector vitivinícola i dels sucs de fruita i les actuals demandes dels consumidors es dirigeixen cada cop més cap a productes d'alta qualitat, sense additius, mínimament processats, nutritius i frescos.

És per això, que des d'INNOVI s'ha apostat pel projecte FRUHPH que neix amb l'objectiu d'avaluar el potencial de la tecnologia Ultra d'Altes Pressions per Homogeneïtzació (UHPH) per a l'estabilització de sucs, fermentats i vi acabat, preservant al màxim les característiques sensorials del producte i reduint o eliminant l'addició de conservants. Una tecnologia que ja ha vist resultats positius en la conservació en el sector industrial dels sucs de fruita.

Aquest nou projecte coordinat per INNOVI, es realitzarà al Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments de l'UAB conjuntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, i està projectat de la mà de reconegudes empreses del sector com Juvé & Camps, Caves Llopart, Unió Corporació Alimentària i l’empresa Nufri, dedicada a processats de sucs de fruita.

Amb l'aplicació de l’UHPH en sucs de fruita i vins es vol aconseguir una millora de la qualitat i la conservació sense additius. Actualment, els sulfits són l'estratègia més comuna i eficaç com antioxidants i antimicrobians en el most i en el vi, però provoquen repercussions sensorials, i poden tenir conseqüències en la salut d’individus susceptibles. Tant és així, que els darrers anys s'està treballant en la millora dels sistemes d'elaboració per aconseguir productes sense additius afegits i amb una clara millora del seu perfil nutricional i sensorial.

És en aquest nou marc que es vol validar la tecnologia UHPH en el projecte FRUHPH, impulsat per INNOVI, que vol assolir nous productes de valor afegit amb un procés menys invasiu i amb una reducció de l’impacte ambiental notable, preveient a més que el desenvolupament i implantació de les solucions UHPH en els processos de vinificació o d’elaboració de sucs produeixin un menor impacte energètic que si s'incorporessin altres tecnologies tradicionals.

Els resultats del projecte seran supervisats per actors clau de la indústria vitivinícola a nivell autonòmic i nacional. En aquest sentit, diverses agències reguladores com els consells reguladors de les Denominacions d'Origen, associacions de productors i associacions de consumidors garantiran l'acceptació i la comercialització àmplia dels nous productes resultants de la implantació de sistemes UHPH.

Aquest projecte pertany a la convocatòria de Grups Operatius del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural i està cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) mitjançant els Ajuts a la Cooperació per a la Innovació (operació 16.01.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014 – 2022).

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies